Mogan Gh.L., Butilă E.V., Buzdugan I.D. Proiectarea reductoarelor conico-cilindrice. Universitatea Transilvania din Brașov

 

Anexa.13.1.2 Elemente calcul a arborilor la solicitări variabile (oboseală)

 

1.     Cicluri de solicitare variabilă

Totalitatea valorilor atinse de tensiunile dintr-un punct al unei structuri în decursul unei perioade de timp determină un ciclu de solicitare care poate fi determinist (valorile sunt funcții explicite în timp (de obicei, teoretice), fig. a)  sau aleator (întâmplător, fig. b, frecvent întâlnit în practică).

      Ciclurile de solicitare variabilă deterministe descrise de funcții periodice (frecvent, sinus) sunt caracterizate de următorii parametri caracteristici: tensiunea maximă, σmax;  tensiunea minimă, σmin;  tensiunea medie, 

σm = (σmax + σmin)/2;   amplitudinea ciclului,  σa = (σmax - σmin)/2 (în unele publicații notat cu σv) ; coeficientul de asimetrie,  R = σmaxmin.  În tab. a se prezintă cele mai întâlnite cicluri de solicitatre particulare (deterministe) folosite frecvent în proiectare pentru studiul structurilor la solicitări variabile. În cazul structurilor din materiale care pot avea comportări în domeniul plastic sau elasto-plastic pentru ciclurile de solicitare tracțiune-compresiune caracteristica la descărcare este diferită de caracteristica la încărcare și apare bucla de histeresis (fig. a, caracteristica  σ-ε).

       

a

b

 

Tab. a

Denumirea ciclului/reprezentare

Caracteristici

Denumirea ciclului/reprezentare

Caracteristici

Oscilant

σm  < σa

 

0 < R < 1

Pulsator

σm = σa

 

R = 0

Alternant

0 < σm < σa

 

-1 < R < 0

 

Alternant simetric

σm = σa

 

R = -1

2.     Cedarea (ruperea) la solicitări variabile

Ruperea la oboseală a unei structuri este cedarea care se produce, puternic localizat, în zonele cu tensiuni și deformații mari (fisură inițială), consecință a unui ansamblu particular de condiții geometrice, de material și de sarcini variabile perioade de timp mari (mai mult de  102 …103 cicluri); tensiunile maxime care apar sunt inferioare rezistenței la rupere sau chiar limitei de elasticitate a materialului; deformațiile elastice mari sau chiar plastice se localizează în jurul unor fisuri de suprafață sau defecte.

Procesul de rupere la oboseală (fig. e) a unei structuri metalice are un caracter progresiv și este influențat de caracteristicile materialului (granulația, anizotropia, omogenitatea, fisuri, incluziuni, goluri), formele și dimensiunile geometrice (concentratori), tehnologiile de fabricație (sudare, forjare, turnare, așchiere, tratamente termice, deformări plastice la rece etc), solicitările și condițiile de lucru, temperatura de funcționare; durata de viață (durabilitatea) a unei structuri, de obicei, prin numărul de cicluri până la cedare (rupere).

e

În practică fenomenele de oboseala apar consecință a unor solicitări dinamice complexe precum: vibrații, șocuri repetate, variații de temperatură, sarcini variabile periodice și/sau aleatorii.

Pentru studiul și calculul la oboseală a structurilor mecanice, deoarece frecvența ciclurilor de solicitare nu sunt influențează semnificativ acet proces, se ia în considerare  numărul ciclurilor de solicitare.

Durabilitatea unei structuri este dată de numărul de cicluri de solicitare la care aceasta cedează prin rupere la oboseală.

3.     Curba de durabilitate și rezistențe (limite) la solicitări variabile (oboseală)

Curba de durabilitate, σ-N (Wohler sau S-N  (în literatura în limba engleză)  se obține ca urmare a unor  încercări experimentale, pe loturi de epruvete identice (minim 10), încărcate cu sarcini variabile staționare ciclice cu coeficientul de asimetrie R (frecvent, se folosește ciclul alternat simetric cu R = -1, fig. e) și cu amplitudinea σa (diferită pentru fiecare epruvetă, fig. e), pentru care se obțin durabilitățile (numerele de cicluri) Ni la care epruvetele au cedat (se rup). Curba σ-N se obține prin reprezentarea grafică a perechilor de puncte (σa, Ni) într-un sistem de coordonate cu σa pe ordonată și Ni (la scări naturale sau logaritmice, fig. e).

Tensiunea maximă la care epruveta nu se rupe oricât de mult ar fi solicitată, se numește limita (rezistența) la obosealăR, σ-1) corespunzătoare coeficientului de asimetrie al ciclului de solicitare R, respectiv, -1. În practică, pentru oțeluri, se consideră că tensiunea limită (rezistența) la oboseală corespunde unei durabilități de bază, NB = 106 … 108 cicluri de solicitare. Practic,  σ-1 = (0,4…0,5) σr, pentru oțelurile la încovoiere.

Pentru calculul structurilor mecanice la oboseală se evidențiază, convențional, două cazuri de solicitare (fig. e): cu durabilitate limitată (102…103 < N < 106…108); cu durabilitate nelimitată (N > 106…108). Pentru calculul de durabilitate nelimitată, rezistența la durabilitate corespunzătoare numărului de cicluri de solicitare Ni  , σ-1i > σ-1.

e - Curba de durabilitate, σ-N (Wohler) în coordonate logaritmice

4.     Diagramele rezistențelor la oboseală (curbele ciclurilor limită) și schematizări (simplificari) ale acestora

În general, valorile caracteristice de materialse obțin prin încercări la cicluri alternant simetrice R  = -1 pentru care tensiunea medie σm = 0. Un ciclu de solicitare real aproximabil cu un ciclu alternant cu R  = [-1, 1]) se poate considera ca ciclu alternat simetric de amplitudine σa  (uneori notat σv) cu suprapus peste o solicitare constantă egală cu tensiunea medie σm  (fig. f).

f – Descompunerea ciclului oscilant

Experimental s-a evidențiat că în cazul durabilităților mari creșterea tensiunilor medii scurtează viața structurii (piesei), fig. g.

Ciclul de solicitare cu coeficientul de asimetrie R (cu tensiuni medii σm ≠ 0) și cu  tensiunea maximă σmax egală cu rezistența la oboseală a materialului -1)  se numește ciclu limită. Efectul tensiunii medii se cuantifică în diagrama rezistențelor la oboseală sau curba ciclurilor limită (locul geometric al punctelor corespunzătoare ciclurilor limită) care evidențiază variația rezistenței la oboseală cu coeficientul de asimetrie, -1 < R < 1  (Haigh, fig. h). În practică aceste diagrame permit determinarea rezistențelor la oboseală  în funcție de coeficienții de asimetrie R (sau de σm și σa).

       Diagramele de tip High evidențiază dependența amplitudinii ciclului de solicitare σa în funcție de tensiunea medie, σm. În aceste diagrame fiecare punct este asociat unui ciclu de solicitare R dintre care în fig. h sunt marcate: A – alternat simetric (R = -1), B – pulsator (R = 0), C – static (R = +1), E – alternant/oscilant (-1 < R < 1). În cazul în care ciclul de solicitare real corespunde punctului D din interiorul curbei AC, structura rezistă la oboseală, iar dacă corespunde punctului F din exteriorul acesteia, structura cedează prin rupere la oboseală. Obținerea unei diagrame High în formă completă este aproape imposibilă, deoarece necesită încercări la oboseală pentru  foarte multe cicluri (teoretic infinit) cu coeficienți de asimetrie în domeniul [-1, 1] și, ca urmare, pentru scopuri practice s-au propus schematizări (simplificări) ale acetor diagrame. În practica de proiectare a structurilor mecanice se folosesc frecvent simplificările liniare Goodman (pentru materiale fragile) și Soderberg (pentru materiele tenace) care înlocuiesc curba AC cu dreapta AC (punctul C corespunnde tensiunii de rupere statică σr) și, respectiv, dreapta AS (punctul S corespunde tensiunii limită de curgere σc).

    Diagramele de tip Smith  evidențiază dependețe ale tensiunilor maxime și minime, σmax respectiv σmin  în funcție de tensiunea medie, σm (fig. i).  În această diagramă apar două contururi ale ciclurilor limită, unul pentru tensiunile maxime și cealalt pentru tensiunile minime. Cele două contururi se întâlnesc în punctul C corespunzător limitei (rezistenței) la curgere, pentru oțelurile tenace, și în D, pentru materialele casante. Ciclurile asociate punctelor din interiorul celor două contururi (de ex. X1X2) asigură necedarea prin oboseală iar în cele asociate punctelor din exteriorul acestora (de ex. Y1Y2) apare ruperea prin oboseală. Punctele de pe cele două contururi sunt asociate ciclurilor limită particulare (alternant simetric, pulsator, static). Și în cazul diagramelor Smith pentru calculul practic la oboseală s-au adoptat schematizări (simplificări), de obicei, având la bază valori cunoscute despre material (de ex. σc sau σr)

                 

               g – Curbe de oboseală pentru diferite tensiuni medii                   h – Diagrame High

 

i  – Diagrame Smith